Luka opleiding monteur

Inschrijven
Om u in te schrijven voor deze cursus dient u het speciale inschrijfformulier te downloaden en in te vullen die u vervolgens kan mailen naar: info@luka.nl. Daarna krijgt u een persoonlijke inlogcode en kunt u aan de slag.

Download: Inschrijfformulier Cursist Luka

Welkom bij de Luka opleiding voor monteur
Mede door de verhoging naar Luchtdichtheidsklasse C groeit het belang van kwaliteit op de werkvloer in de vorm van gekwalificeerde vakmensen. Met deze opleiding voor monteurs blijft de Luka actief werken aan kwaliteitsverbetering.
Je leert om efficiënt en kwaliteitsbewust je werk te doen. Aan het einde ligt een certificaat op je te wachten in de vorm van het Luka-pasje. Daarmee wordt je op de werkplek herkenbaar als vakman.

Om de online opleiding te starten heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Indien je een uitnodiging hebt ontvangen om deel te nemen aan het programma Luka Monteur, klik dan op de juiste link onder de desbetreffende module zoals hieronder opgesomd. Het is ook mogelijk een DEMO account aan de vragen (4 weken geldig), bekijk hier de instructies. hoe je een DEMO account kan aanvragen.

Handleiding monteur
Je start nu met de opleiding Luka monteur. De handleiding geeft inzicht in wat je kunt verwachten van deze opleiding. In de handleiding is namelijk terug te vinden hoe de opleiding is opgebouwd, welke hulp je krijgt, studieduur en -tempo en hoe het examen wordt afgenomen. Ook maak je kennis met de gids die jou komende maanden door de opleiding begeleidt. Kortom heel handig om voorafgaande aan de opleiding door te nemen.
>> Bekijk de handleiding

1. Werken bij een Luka bedrijf
Als monteur werken bij een Luka-bedrijf. Werken met een Luka-pasje. Dat is bezig zijn met klimaatbeheersing in gebouwen, in het bijzonder de luchtbehandeling. Dat betekent onder andere werken met uitgesproken kwaliteitsnormen op het gebied van fabricage en montage van luchtkanalen. Waar respect voor de klant, veilig werken en aandacht voor milieu en duurzaamheid vanzelfsprekende speerpunten zijn.
>> Deze module starten

2. Een Luka monteur
De monteur is een belangrijke schakel in een keten van werkzaamheden: vanaf ontwerp, productie, transport tot en met montage. Wat maak de ene monteur nu beter dan een andere? Waar herken je een goede monteur aan? Welk gedrag laat hij zien? Waar blinkt hij in uit?
Met die monteur die zijn plaats in de keten meer dan waard is maak je kennis in deze module.
>> Deze module starten

3. Luchtbehandeling
Ieder mens wil zich prettig voelen in de ruimte waarin hij of zij zich bevindt. Of men thuis in een woonkamer is of op kantoor, de temperatuur en de conditie van de lucht moeten als aangenaam en prettig worden ervaren. Daarvoor zijn luchtbehandeling en luchtkanalen bedoeld. Een wereld volop in beweging door nieuwe technieken en ontwikkelingen.
>> Deze module starten

4. Tekening lezen
Een technische tekening is als het ware de schakel tussen theorie en praktijk. Het goed kunnen “lezen” van een technische tekening is voor een monteur een essentiële vaardigheid. Door een tekening goed te lezen en te begrijpen zul je als monteur je werkzaamheden efficiënter doen met veel minder kans op fouten.
>> Deze module starten

5. Inmeten
Het kan gebeuren dat onderdelen ontbreken of aangepast moeten worden. Dan moet je in staat zijn de juiste (meet)gegevens te verzamelen om het ter plekke aan te passen. Of om en een duidelijke schets of tekening te maken waaruit blijkt hoe het onderdeel eruit moet zien. Daarbij kan het handig zijn om foto’s te maken om problemen in beeld te brengen of om situaties vast te leggen als controlemiddel.
>> Deze module starten

6. Montage volgens het boekje
Luchtkanalen kunnen in meerdere vormen worden uitgevoerd. De twee meest voorkomende vormen zijn rond en rechthoekig. Af en toe worden luchtkanalen in ovale vorm uitgevoerd. Daar waar mogelijk worden luchtkanalen zoveel mogelijk in ronde uitvoering gemonteerd. Ronde luchtkanalen zijn goedkoper te fabriceren en eenvoudig te monteren.
>> Deze module starten

7. Montage inzicht
Een goede monteur herken je aan zijn montage inzicht. Hij heeft in zijn vak de basis op orde als het gaat om kennis van materialen en montagevoorschriften. Maar zijn ervaring en inzicht brengen hem een stap verder. Hij onderkent problemen bij de montage, ziet ze van te voren al aankomen en weet een oplossing te bedenken. Met andere woorden, een monteur die zijn vak verstaat en niet voor een kleintje vervaard is.
>> Deze module starten

8. Kwaliteit bij de eindstreep
Aan het einde van je werk als monteur moet de perstest uitwijzen of je je werk goed hebt gedaan. In deze module wordt uitgelegd hoe een dergelijke test wordt uitgevoerd. Het Luka Kwaliteitshandboek wijst weer de weg.
Maar de kwaliteit van het werk wordt ook bepaald aan de hand van een optische controle, die je als monteur zelf al uit kan voeren om na te gaan of er iets nog niet in orde is. Aangereikt wordt op welke punten je moet letten.
>> Deze module starten

9. Veilig en duurzaam werken
In deze tijd zijn veilig werken en aandacht voor duurzaamheid en het milieu vanzelfsprekendheden geworden voor een Luka monteur. Wat betekenen alle voorschriften en regels voor de dagelijkse werkzaamheden? Het gaat verder dan alleen het kennen van de regels. Er bewust mee werken is het doel. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je collega’s en de andere mensen om je heen.
>> Deze module starten

10. Aandacht voor klant en kosten
Een Luka monteur werkt kostenbewust. Dat laat hij zien in de manier waarop hij met materiaal en gereedschap omgaat. Of door werkinstructies te controleren en onduidelijke zaken uit te zoeken alvorens aan de slag te gaan.
Bovendien kijkt hij door de bril van de klant naar zijn werk. Hij heeft oog voor de wensen van de klant en houdt rekening met de details die voor een klant belangrijk zijn.
>> Deze module starten

11. Oefenstof
In dit deel van het programma vind je allerlei oefenmateriaal. Waarmee je jezelf kunt testen om te kijken of je de stof uit de voorgaande hoofdstukken onder de knie hebt en met een gerust hart naar het examen kunt gaan. En je staat er niet alleen voor. Op de achtergrond staan (online) vakbekwame docenten klaar, die je op weg helpen als je ergens niet uitkomt.
>> Deze module starten

12. Het Luka-examen
Aan het einde van dit opleidingsprogramma ben je klaar voor het afsluitende examen. Kun je op voor het officiële examen.
Wat je nu eigenlijk precies moet doen, wie daarbij betrokken zijn en wanneer je een en ander af moet ronden, wordt jou in deze module duidelijk gemaakt. Je vindt er ook tips voor een goede voorbereiding op het examen
>> Deze module starten

Inloggen