Wet Kwaliteitsborging een bedreiging?
Datum: 07-12-2023

Aansluitend op de Algemene Ledenvergadering van Luka op 22 november 2023, verzorgde Huib van de Vrie van InterGarant / PlanGarant een presentatie over de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).

Over de inhoud, de werkingssfeer en de gevolgen van deze nieuwe wet die per 1 januari 2024 in werking treedt, is nog steeds veel onduidelijkheid. Dat de invoering van de wet al meerdere keren is uitgesteld, draagt ook niet bij aan een gevoel van urgentie. Toch is het van belang om kennis te nemen van de wet – ook voor Luka-leden – omdat de Wkb gevolgen gaat hebben voor iedereen die betrokken is bij bouwprojecten. Dat zijn nogal wat partijen. Niet alleen aannemers, gemeenten en corporaties en ontwikkelaars, maar ook onderaannemers, leveranciers, architecten, adviseurs, particuliere en overige opdrachtgevers.

Partijen kunnen te maken krijgen met publiekrechtelijke zaken die voortvloeien uit de Omgevingswet. De Wkb kan ook privaatrechtelijke gevolgen hebben. Daarbij valt te denken aan zaken rondom aansprakelijkheid en verzekeringen.

In het boek Kwaliteitsborging in de bouw 2024 van Marcel Ponjee en Nanda de Wilde is de actualiteit voor het invoeringsjaar 2024 verwerkt, en wordt ingegaan op de betekenis van het Besluit bouwwerken leefomgeving, als basis voor de technische regelgeving. Ook worden de private regels uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden.

Bekijk de presentatie van Huib de Vrie via deze link.

Afbeelding bij Wet Kwaliteitsborging een bedreiging?
Inloggen