Steboma breidt uit in het niet-residentiële segment van de ventilatiemarkt met overname van Vink Groep
Datum: 14-09-2023

Beverwijk en Katwijk, 14 september 2023 – Ventilatiespecialist Steboma neemt branchegenoot Vink Groep over van investeerder FIELDS Group. Via de overname versterkt de Steboma Groep haar positie op het gebied van ontwerpen, leveren en monteren van ventilatiesystemen binnen de niet-residentiële markt en groeit de groep naar een omzet van circa €90 miljoen op jaarbasis. De Vink Groep blijft als zelfstandige organisatie functioneren binnen de bredere Steboma Groep en ook het management van Vink blijft ongewijzigd.

De Vink Groep is een specialist in het ontwerpen, produceren, leveren en monteren van ventilatiesystemen in het niet-residentiele segment van de ventilatiemarket. Dit doet zij als totaalleverancier voor eindklanten via dochterbedrijf “Induct”, als onderaannemer voor een grote groep totaalinstallateurs via dochterbedrijf “Vink Systemen” en als toeleverancier en kennispartner voor een breed scala aan installateurs via dochterbedrijf “VSL Air”. Vink’s oplossingen worden breed ingezet in de ventilatiemarkt, waarbij Vink specifiek bekend staat om haar ventilatiesystemen voor de farmaceutische, high-tech, agro-tech en voedselsectoren. Daarbij mag zij verschillende vooraanstaande spelers in deze sectoren tot haar klanten rekenen, zoals Johnson & Johnson, Bristol Meyers Squibb en het VU Medisch Centrum.
 
“De Steboma Groep heeft een duidelijke ambitie om de leidende ventilatiespecialist te worden in Nederland met activiteiten in de residentiële nieuwbouw, het niet-residentiële segment van de ventilatiemarkt, het renovatiesegment en het onderhoud van ventilatiesystemen. De overname van de Vink Groep past uitstekend binnen deze ambitie, gegeven de diepgewortelde kennis en expertise van het leveren van ventilatieoplossingen binnen de niet-residentiële markt. Gezamenlijk zijn we daarnaast nog beter in staat om passende oplossingen te bieden voor de bredere verduurzamingspuzzel binnen Nederland” zegt Marco Koster van Steboma. “Met deze overname zet onze organisatie ook een aanzienlijke stap vooruit en neemt ons personeelsbestand substantieel toe naar circa 240 werknemers. We kijken dan ook uit naar de toekomstige samenwerking met het managementteam van Vink en zijn verheugd haar getalenteerde werknemers binnen de bredere Steboma Groep te mogen verwelkomen” voegt Marco Koster nog toe.
 
Dick Kremers, Algemeen Directeur Vink Groep zegt: “We zijn verheugd dat we Vink bij de Steboma Groep kunnen voegen. De afgelopen jaren hebben we samen met investeerder Fields Group de strategie van Vink opnieuw gedefinieerd en significante stappen vooruit gezet. Vink staat er momenteel goed voor en daarom is het een logisch moment dat we een nieuwe eigenaar krijgen. Vink en Steboma passen qua activiteiten en cultuur goed bij elkaar en kunnen profiteren van elkaars jarenlange  expertise, brede klantennetwerk en sterke reputatie. We zijn er daarnaast van overtuigd dat Vink, onder de hoede van de Steboma Groep, significant kan investeren en verder op kan schalen in de komende jaren”.
 
Fabianne Onderwater, investment director bij FIELDS Group vult aan: “Vink heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren door middel van een duidelijke strategie en waarbij er veel geïnvesteerd is in de onderneming en organisatie. Dit heeft geresulteerd in een sterke groei en een unieke positionering in interessante eindmarkten onder leiding van een robuust en  toekomstbestendig team. De combinatie met Steboma is een logische volgende stap voor Vink en wij wensen Steboma/Vink veel succes toe in de toekomst”.
 
De overname van Vink is onderdeel van de vorig jaar gelanceerde buy-en-build strategie van de Steboma Groep. In oktober 2022 is investeringsmaatschappij Waterland toegetreden als aandeelhouder en strategische partner voor de toekomst bij de Steboma Groep. In de gezamenlijke ambitie om een leidende ventilatiespecialist te bouwen wordt actief gezocht naar andere specialisten in de luchttechniek, zowel binnen het residentiële als niet-residentiële segment, om een nauw partnerschap mee aan te gaan.
 
Over Steboma 

Steboma is een ventilatiespecialist die zich toespitst op het grootschalige residentiële segment in het westen en midden van Nederland. Het bedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de leidende ventilatie-installateurs, waarbij zij als partner van een groot aantal bouwers fungeert op een grote variëteit aan bouwprojecten. Er werken circa 100 mensen bij Steboma en het bedrijf werkt daarnaast met een grote flexibele schil. Steboma heeft vestigingen in Beverwijk, Schagen en IJsselstein.
Voor meer informatie: www.steboma.nl
Over Vink Groep
De bedrijven binnen de Vink Groep ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden de luchttechnische infrastructuur binnen bedrijven in diverse sectoren, zoals utiliteit, life science, (tech)industrie, food en agrotech. De oplossingen van Vink Groep worden geïnstalleerd op diverse locaties in binnen- en buitenland.  Voor Vink Groep werken circa 155 vaste medewerkers en 125 inleenkrachten en de onderneming heeft haar hoofdkantoor in Katwijk.    
Voor meer informatie: www.vinkgroep.com
Over FIELDS Groep
FIELDS Group is een ondernemende hands-on investeerder gericht op het ontwikkelen van bedrijven met potentieel. FIELDS investeert in bedrijven met het hoofdkantoor in de Benelux en de DACH regio en realiseert met haar team échte transformaties.
Voor meer informatie: www.fields.nl
Bron: Steboma en Vink Groep, leden van Luka
Afbeelding bij Steboma breidt uit in het niet-residentiële segment van de ventilatiemarkt met overname van Vink Groep
Inloggen