Speciaal project De Hoprank
Datum: 09-02-2022

Hoe realiseer je ventilatie in combinatie met een warmtepomp?

In het hart van het dorp Peize, in een opnieuw gebouwde karakteristieke boerderij, vindt u Zorgcomplex De Hoprank met verschillende vormen van wonen, service en zorg onder één dak. Het wordt een duurzaam gebouw met 65 appartementen en gemeenschappelijke ruimten. Het ventilatiesysteem is innovatief voorzien van luchtbehandelingskasten met WTW, gekoppeld aan een warmtepomp.

Zorgcentrum De Hoprank is er voor een kort of permanent verblijf, voor dagopvang of intensieve zorg. Dat vereist natuurlijk een gezond binnenklimaat! Van der Weerd Installatietechniek uit Franeker heeft Luka lid Bergschenhoek Luchtcomfort gevraagd mee te denken bij dit project. De duurzaamheidsvraag, de toepassing van WTW in combinatie met een warmtepomp en de aansturing door het gebouwbeheersysteem, vereiste een speciale oplossing. Door een goede communicatie en afstemming heeft dit uiteindelijk tot een mooi totaalontwerp van het ventilatiesysteem geleid. Van de luchtbehandelingskasten tot aan het complete kanaalsysteem.

Toegepaste R-Vent producten geleverd door Bergschenhoek Luchtcomfort

In De Hoprank is een verscheidenheid aan R-Vent producten toegepast die al in de ontwerpfase door Engineeringsafdeling van R-Vent naadloos op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor was de bouw van de installatie door firma Van der Weerd en de montage door Friamco B.V. in korte tijd te realiseren. Tevens draagt het zorgvuldige ontwerp uiteindelijk ook bij aan het optimaal functioneren van het complete ventilatiesysteem in combinatie met de overige aanwezige systemen.

Zo is één van de R-Vent LBK Luchtbehandelingskasten op het dak aangesloten en afgestemd op het warmtepompsysteem. Daarbij zorgt een energiezuinig en geluidsarm ventilatiesysteem met R-Vent Safe componenten ervoor dat alle verbindingen van het systeem eenvoudig luchtdicht gerealiseerd zijn. De door R-Vent dampdicht geïsoleerde buizen en hulpstukken voorkomen condensatie. Het resultaat: met zo min mogelijk energie en een lage geluidsproductie krijgt iedere ruimte een aparte toe- en afvoer van ventilatielucht.  Goed voor een aangenaam verblijf voor zowel bewoners als zorgmedewerkers. 

De eerste 20 appartementen van De Hoprank zijn in maart 2021 opgeleverd. Wanneer De Hoprank gereed is, staat er een nieuw, duurzaam gebouw met 65 appartementen en gemeenschappelijke ruimten waar het fijn is om elkaar te ontmoeten.

Afbeelding bij Speciaal project De Hoprank
Inloggen