Speciaal Project ABIP BV Luchtkanalen
Datum: 28-01-2022

Flexibel inspelen op een variërende bezetting

In verband met corona wordt steeds vaker vanuit huis gewerkt en ook de scholen hebben afgelopen jaar een periode online les gegeven aan de leerlingen. Zoals het er nu naar uitziet kan dit nog wel enige tijd gaan duren en is de kans redelijk dat thuiswerken en online lesgeven een trend zal gaan worden.

 

Zo zullen op den duur kantoorgebouwen en dus ook schoolgebouwen deels onbezet blijven, met of zonder aanwezigheid van corona. Deze omslag vraagt om flexibel in te spelen op de verwarming, koeling en ventilatievoorziening. Kemtec Installatietechniek heeft dit, in samenwerking met Lukalid ABIP BV luchtkanalen, voorbeeldig gedaan door de verbouwing van de voormalige Tapijnkazerne in Maastricht te voorzien van een “ALL AIR” systeem. Het voordeel van een “ALL AIR systeem” is dat je slechts te maken hebt met één drager en één warmtebron: de lucht. Als een lokaal of ruimte niet gebruikt wordt, hoef je ook geen lucht te verversen en verlies je geen energie. Met een “ALL AIR systeem” kun je een ruimte namelijk heel snel op temperatuur brengen, dus flexibel inspelen op een variërende bezetting en vervuilingsgraad door op basis van CO² te sturen. Als de waardes oplopen zal de installatie meer lucht verplaatsen naar de zones of ruimten waar dit benodigd is.

Een innovatief ABIP-project

De voormalige Tapijnkazerne is een openbaar park geworden met gebouwen (totaal 8300 m²) voor onderwijs, onderzoek en horeca voor een breed publiek. Een plek waar de studenten, bedrijven en inwoners van de stad elkaar kunnen ontmoeten. Beide directeuren van ABIP BV, Peter de Haan en André Jacobs , zijn trots de installatie mede te hebben mogen uitvoeren. Door het ontbreken van verlaagde plafonds is de installatie als zichtwerk uitgevoerd en heeft het een prachtige “Industrial look” uitstraling gekregen. In het project zijn totaal 4.678 m² rechthoekige luchtkanalen, 2.270 meter ronde luchtkanalen en ruim 2.800 luchtcomponenten verwerkt.

Voor info: www.abip-helmond.nl

Afbeelding bij Speciaal Project ABIP BV Luchtkanalen
Inloggen