Reinheid luchtkanalen
Datum: 19-04-2024

De Commissie Milieu en Techniek (CMT) van Luka krijgt regelmatig vragen over de reinheid van luchtkanalen.

Onderstaand treft u twee (geanonimiseerde) vragen uit de markt aan en de antwoorden die de CMT daarop heeft gegeven.

Overigens wordt er binnen de CMT door een projectgroep gewerkt aan een nieuwe invulling/opzet van de reinheidsklassen. Naar alle waarschijnlijkheid worden er twee reinheidsklassen verder in het Kwaliteitshandboek uitgewerkt; de standaard-reinheidsklasse en een hoge reinheidsklasse die voornamelijk van toepassing is in clean rooms.

Vraag 1:
In Artikel 3.6.2 onder 3.37 van het Bouwbesluit staat: “Een bestaand bouwwerk heeft een zodanige voorziening voor luchtverversing dat het ontstaan van een voor de gezondheid nadelige kwaliteit van de binnenlucht wordt voorkomen.”

Hoe past de reinheid van de luchtkanalen en het onderhoud daarvan in deze bepaling van het Bouwbesluit?  Hoe kan dat worden gedefinieerd en gerealiseerd?

Antwoord:
In de documenten “Keurmerkregeling Reinheid Luchtbehandelings- en ventilatiesystemen” van het Nederlands Verbond Reinigingspecialisten Luchtbehandelingssystemen en in “Reinheid van luchtkanalen: meten en weten” staan de antwoorden op deze vragen. 

Vraag 2:
Wij zijn momenteel op een project bezig waar we de reindheidsklasse H moeten behalen. Nu hebben wij al meerdere malen aangeven dat wij daar niet aan kunnen voldoen als de werkomgeving niet schoon is. Op sommige plekken in de bouw was het net een waterballet bij de meeste schachten kwam het water zo naar beneden druppelen uit de kanalen.

Antwoord:
Het NVRL keur is 1 op 1 om te zetten naar LUKA reinheidsklasse H.

Afbeelding bij Reinheid luchtkanalen
Inloggen