Inzicht in geluidsreductie: 300 Producten getest op installatiegeluid
Datum: 21-09-2023

Panflex heeft onlangs een uitgebreide testweek gehouden, waarin meer dan driehonderd producten uit het eigen assortiment werden getest op installatiegeluid. Deze tests werden uitgevoerd in samenwerking met Peutz om meer inzicht te krijgen in de geluiden die de producten maken en om de geluidsreductie verder te optimaliseren.

Panflex heeft onlangs een uitgebreide testweek gehouden, waarin meer dan driehonderd producten uit het eigen assortiment werden getest op installatiegeluid. Deze tests werden uitgevoerd in samenwerking met Peutz om meer inzicht te krijgen in de geluiden die de producten maken en om de geluidsreductie verder te optimaliseren. Henry Kale, Key-Accountmanager bij Panflex, legt uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is, niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor woningen en kantoren.

"Geluid vormt een steeds groter probleem binnen gebouwen, omdat de isolatie steeds beter wordt", legt Kale uit. "Omgevingsgeluid wordt daardoor naar de achtergrond gedrukt, terwijl geluiden binnen het gebouw juist prominenter worden. Voor Panflex is het essentieel om precies te begrijpen welke geluiden de WTW-units en luchtkasten produceren en hoe we deze geluiden kunnen beperken. Dit stelt ons in staat om materialen te produceren met de beste geluidsdempende eigenschappen en gedegen advies te geven."

Op basis van de bevindingen uit de tests past Panflex haar assortiment geluiddempers aan. Naast de standaard geluiddempers introduceert Panflex ook cleanroom akoestische ventilatieslangen. Deze slangen zijn voorzien van een dunne non-woven doek die voorkomt dat stofdeeltjes in de ruimte terechtkomen, wat zorgt voor extra hygiëne. Dankzij een aluminium buitenhoes bieden deze slangen een zeer hoge demping over een breed frequentiespectrum.

Tijdens het testen werd er gekeken naar slangen in verschillende maten, variërend van een halve meter tot drie meter lang, en verschillende diameters. Kale legt uit dat hoe groter de diameter is, des te langer de slang moet zijn bij het inblazen van frisse lucht. "Invoegverlies en wandreductie worden steeds belangrijker door de steeds betere isolatie van gebouwen. Daarnaast kunnen geluiden van de ene ruimte naar de andere worden overgedragen, waardoor overspraakgeluid ontstaat. Dit betreft meestal hogere tonen van 3.000 tot 4.000 Hertz, die we opvangen met ventilatieslangen in de juiste afmetingen en akoestische dempers."

Naast geluidsreductie bij de inblazing van lucht, is ook hygiënische afzuiging een belangrijk aspect. Panflex biedt antibacteriële slangen met een laag nanozilver, die bacteriën en schimmels doden. Kale benadrukt dat het afzuigen vaak wordt vergeten, terwijl het even belangrijk is als het inblazen van lucht. Door bacteriën met nanozilver af te breken, voorkomt Panflex dat ze weer in de ruimte komen wanneer de lucht stilstaat.

Afbeelding bij Inzicht in geluidsreductie: 300 Producten getest op installatiegeluid
Inloggen