Nijburg Klimaattechniek & ‘Wild Adventure Zoo’

Gepubliceerd op: 1 april 2016


Het Noorder Dierenpark is verplaatst naar een nieuwe locatie buiten Emmen. De naam van het thema- en dierenpark van de toekomst is ‘Wildlands Adventure Zoo’. Een gigantisch project van ruim 22 hectare met veel verschillende themaruimtes en dierenverblijven.LUK1504-Luka-Kanaaljournaal-0001

Een goed klimaat staat voor de vele verschillende ‘bewoners’ daarbij voorop. In opdracht van Homij Technische Installaties heeft Nijburg Klimaattechniek (met Solid Air en Velu Klimaattechnische Groothandel onderdeel van de Nijburg Industry Group) de luchttechnische installaties in dit spectaculaire project gerealiseerd.

De creativiteit van de ontwerpers van het park, maar ook de gigantische omvang en zeer specifieke eisen waren een grote uitdaging voor engineers en montageploegen van Nijburg Klimaattechniek om de installaties in de diverse ruimtes te passen. Naast veel maatwerk, flexibiliteit en inventiviteit was het ook logistiek gezien een hele klus om alle materialen just-in-time aan te leveren.

 

De luchttechnische installatie voor een dierenpark is totaal afwijkend van ‘reguliere’ projecten in bijvoorbeeld de utiliteit- of woningbouw die vaak een repeterend karakter hebben. Bij dit project was helemaal niets hetzelfde. Nijburg Klimaattechniek is vanaf het eerste begin betrokken geweest bij de bouw van dit immense project. Zo hebben onze werkvoorbereiders on site nauw samengewerkt met de andere bouwpartners en de opdrachtgever. De planning werd wekelijks en soms dagelijks bijgesteld.

LUK1504-Luka-Kanaaljournaal-0002

Dierenwelzijn staat voorop en daarvoor heeft de opdrachtgever ook Wageningen UR Livestock Research bij het project betrokken. Er moest rekening worden gehouden met specifieke klimaateisen, maar ook met het gedrag van de verschillende dieren om een duurzaam systeem te bouwen dat volledig voldoet aan de eisen/wensen van de opdrachtgever.

In het ontwerp van de installatie zijn speciale voorzieningen getroffen om beschadigen te voorkomen. Zo gooien olifanten met voer, hiervoor zijn beschermkooien om de roosters geplaatst. Apen smeren hun uitwerpselen overal op, de kanalen en roosters kregen daarvoor aan de binnen- en buitenzijde een speciale coating. In de Savannestal waren zowel een lage als een hoge afzuiging noodzakelijk om de ammoniakgassen van uitwerpselen af te zuigen. Ook deze kanalen zijn van binnen en van buiten gecoat. Grappig zijn de kleurrijk beschilderde kanalen die een Mexicaanse sfeer benadrukken en roosters die zodanig zijn geschilderd dat ze oud en versleten lijken.

In de grote kas is een ingenieus systeem gebouwd, waarmee het klimaat van een regenwoud wordt nagebootst. Hiervoor zijn jets toegepast. In de kleine kas is naast jets ook gebruik gemaakt van verdringingstechniek en zijn speciale plenums ontwikkeld om planten op een natuurlijke manier te laten bewegen. De plenums zijn zodanig gemaakt en ingeregeld om te voorkomen dat bijvoorbeeld fragiele vlinders niet weggeblazen worden of er anderszins van te lijden hebben. Voelbare luchtstroom is op sommige plaatsen noodzakelijk. Op andere plaatsen juist weer niet, zoals in de bezoekersruimten en de horeca. De optimale luchtverplaatsing is door onze technici vakkundig ingeregeld, vooral in de kleine kas was dit specialistisch werk.

Wij zijn er trots op aan dit unieke project met een grote maatschappelijke functie te hebben meegewerkt.

LUK1504-Luka-Kanaaljournaal-0003