Nieuw Kwaliteitscertificaat Luka komt eraan

Gepubliceerd op: 1 april 2016


Sinds de aanname van luchtdichtheidsklasse C per 1 januari 2014 door de Luka groeit het aantal opgeleverde complete luchtsystemen gestaag. Een goede zaak dus. Om hier een duidelijk kwaliteitslabel aan toe te kennen, heeft de Luka besloten om de bestaande Kwaliteits- en Systeemcertificaten te vervangen door 1 Kwaliteitscertificaat. Dit nieuwe kwaliteitscertificaat biedt de mogelijkheid om aan te geven of het alleen voor het kanaalwerk gaat, of voor het complete kanaalsysteem. Dit laatste omvat het complete luchtkanalensysteem, inclusief alle ingebouwde componenten.

LUK1504-Luka-Kanaaljournaal-1

In de nieuwe norm NEN 7120 ( energieprestatie gebouwen ) is de luchtdichtheid van het luchttransportsysteem nu ook opgenomen. Dat betekent dat luchtsystemen in alle nieuwe gebouwen in Nederland, dus zowel woningen als kantoren en dergelijke, bij voorkeur moeten voldoen aan luchtdichtheidsklasse C. De Luka loopt wat dat betreft mooi in de pas.

De voordelen op een rij

De voordelen van een luchtkanalensysteem volgens luchtdichtheidsklasse C zijn duidelijk. Het systeem kent veel minder energieverlies. Oftewel de ventilatoren hoeven veel minder hard te draaien, dus dat betekent minder kosten en minder geluid. Bijkomend voordeel is dat ruimtes en het afzuigsysteem veel schoner blijven. Dat is beter voor de reinheid, want met minder lekkage komt er ook minder stof/vuiligheid van buiten naar binnen. Het resultaat: een beter binnenklimaat en een schoner kanalensysteem. Daardoor functioneert de totale installatie beter en heb je ook minder schoon maakkosten. Bovendien versterkt de luchtdichtheidsklasse C-norm natuurlijk ook de duurzaamheid van de gebouwen.

Binnen 2 jaar terugverdiend!

Het mooie van de nieuwe norm is natuurlijk het terugverdienmodel. Een luchttransportsysteem Klasse C levert een energiebesparing op van ca. 5% per jaar. De extra investeringen worden binnen 2 jaar terugverdiend. Bovendien kan men voor Luka Klasse C-projecten EIA-subsidie krijgen, zowel bij renovatie van bestaande panden als bij nieuwe luchttransportsystemen Luka luchtdichtheidsklasse C.

Met het nieuwe Kwaliteitscertificaat weet de eigenaar van het gebouw dat de het luchtkanalensysteem dik in orde is. Begin 2016 staat de introductie hiervan op stapel. Een mooi vooruitzicht.