Luka introduceert nieuwe Kwaliteitshandboek in E-versie

Gepubliceerd op: 27 december 2016


Met ingang van 1 januari 2017 staat het nieuwe Kwaliteitshandboek van de Luka online. Op http://handboek.luka.nl vindt u de compleet opgefriste versie van het handboek. Geheel eigentijds als E-versie. Inclusief handige zoekfunctie. Automatisch schaalbaar, dus goed leesbaar voor mobiel en tablet. En helemaal bij de tijd qua technische stand van zaken. Marcel Pullens van Luka-lid Inatherm, projectleider van dit omvangrijke project, praat ons bij.

De eerste besprekingen voor het nieuwe Kwaliteitshandboek dateren van begin 2014. We praten hier al wel over de 5e uitgave, dus de lat komt steeds hoger luka_00271-kanaaljournaal-december-handboekte liggen”, vertelt Marcel. “Met name de beslissing om per 1 januari 2014 luchtdichtheidsklasse C te hanteren voor alle Lukaleden, was een belangrijk reden om het complete handboek weer eens onder de loep te nemen”. Een groep van 9 personen uit de Luka-gelederen, elk met zijn eigen specialisatie, heeft onder leiding Marcel van de CMT (Commissie Milieu en Techniek) het complete handboek een flinke update gegeven. “De specialist kunststof kanalen bijvoorbeeld heeft dit onderdeel bijgewerkt en aangeleverd, terwijl de specialist stalen kanalen aan dit deel zijn deskundige bijdrage heeft geleverd. Door deze specialistische bijdragen heeft het complete handboek opnieuw een hoog kwaliteitsniveau gekregen. Dat betekent voor de afnemers van de Luka-leden een extra waarborging van het gewenste kwaliteitsniveau”.

Altijd up to date
“Er zijn een groot aantal nieuwe producten toegevoegd, inclusief de bijbehorende omschrijvingen”, vervolgt Marcel. “Maar er zijn ook enkele nieuwe producten niet in het handboek verwerkt, omdat de kwaliteitsaspecten hiervan niet eenduidig omschreven konden worden. Deze producten worden nader onderzocht en kunnen in een later stadium alsnog worden toegevoegd”. Daarmee komt direct een groot voordeel van het nieuwe E-handboek naar voren: de digitale versie gaat in de toekomst standaard 2 x per jaar aangepast worden met de laatste technische informatie. Zo is de technische stand van zaken van het E-handboek in de toekomst altijd up to date. Uiteraard wordt in dit kader ook regelmatig samengewerkt met TÜV Rheinland B.V., de technische partner van de Luka. Hiermee blijft de onafhankelijkheid van het Luka Kwaliteitshandboek ook gewaarborgd.

Meer internationaal georiënteerd
“De technische ontwikkelingen gaan ook steeds sneller. Met het nieuwe E-handboek kunnen we hier ook veel alerter op anticiperen”, meldt Marcel. “10 jaar terug moest je naar een beurs toe om innovaties en nieuwe producten te ontdekken. Tegenwoordig gaat dit allemaal via de digitale snelweg. En daar zijn we als Luka met het E-handboek nu ook eigentijds aanwezig”. Met het team van 9 specialisten is er de laatste 2 jaar keihard gewerkt aan het nieuwe E-handboek. “Zo is de hoofdstukindeling aangepast en is bijvoorbeeld een nieuw hoofdstuk over de reinheid van luchtkanalen toegevoegd. Ook hebben we ons breder internationaal georiënteerd en meer gericht op de Europese normeringen (EN) en de Nederlandse acceptatie hiervan, de zogenaamde NEN-EN normen”, aldus Marcel. Al met al is er een lijvig handboek gemaakt van 132 pagina’s. Hierin kan de vakman uit de luchtkanalenbranche alles vinden over luchtkanalen en appendages. Inclusief de vernieuwde montagevoorschriften en luchtdichtheidseisen voor deze luchtkanalen en appendages. Alles gebaseerd op de meest recente NEN-EN normen. Deze 5e editie van het Kwaliteitshandboek heeft dan ook alles in zich om het kwaliteitsniveau in het vakgebied van luchtkanaalsystemen in Nederland op een hoger niveau te brengen. Opnieuw een belangrijke stap in het kwaliteitsstreven van de Luka.