Luka BIM bibliotheek in praktijk

Gepubliceerd op: 6 juli 2016


BIMMEN is hot. De term wordt te pas en te onpas gebruikt in de bouwwereld, maar hoe staan de zaken er nu eigenlijk voor met betrekking tot het gebruik van BIM? En dan vooral in luchtkanalenbranche natuurlijk. In dat kader bespreken we dit met een aantal direct betrokkenen en wel aan de hand van een praktijkvoorbeeld, een project van Lukalid Van Wijk Installatietechniek uit Bleiswijk.

De belangrijkste doelstelling om met BIM te gaan werken is het beter afstemmen van elkaars werkzaamheden in de voorbereiding van een bouwproject. En zodoende tijd en geld besparen bij de realisatie. Simpel gezegd, maar in de praktijk ondervindt het werken met BIM nogal wat uitdagingen. Sommige bedrijven in bouwwereld zijn er al mee bezig. Veel andere nog niet, terwijl het toch tijd wordt om aan te haken bij deze ontwikkeling.

Luka_Kanaaljournaal_juni_2016-BIM

BIM in praktijk
Om te bekijken hoe BIM in de praktijk werkt met betrekking tot de ontwikkeling, productie en installatie van een luchtkanalensysteem, hebben we een actueel nieuwbouwproject van Van Wijk Installatietechniek genomen. Voor deze opdracht hadden ze bij Van Wijk Installaties nog niet met BIM gewerkt. Vorig jaar zomer werd het bedrijf echter benaderd door Paul Roodnat van Van Omme & De Groot met de vraag of ze al bekend waren met BIM-projecten in verband met het starten van een nieuw project.
”Gezien de jarenlange relatie – ruim 25 jaar werken we al intensief samen – tussen beide bedrijven en het aanwezige vertrouwen in elkaar leek me dit een ideale kans om met BIM te starten”, vertelt directeur Erik Barth.

Samen met werkvoorbereider Rick Zandbergen werd de opdracht opgepakt. Ook voor Rick Zandbergen was dit de eerste serieuze kennismaking met BIM en het werken met het nieuwe softwarepakket Revit. “Tot die dag had ik geen enkele ervaring hiermee. Wel uiteraard het een en ander in de vakbladen gelezen, maar verder niets”, aldus Rick Zandbergen. Samen met werkvoorbereider Rick Zandbergen werd de opdracht opgepakt. Ook voor Rick Zandbergen was dit de
eerste serieuze kennismaking met BIM en het werken met het nieuwe softwarepakket Revit. “Tot die dag had ik geen enkele ervaring hiermee. Wel uiteraard het een en ander in de vakbladen gelezen, maar verder niets”, aldus Rick Zandbergen.

Voor meer informatie, zie het kanaaljournaal welke u kunt vinden op de homepage.