2022-06
Hoofdstuk 2

2.4.2 Ronde kanalen van hard kunststof

2.4.2.1 Plaatkwaliteit

Duurzame en betrouwbare luchtkanalen zijn onontbeerlijk. Kunststoffen scoren wat betreft deze 2 criteria goed en zijn bijgevolg ook uitermate geschikt voor ventilatietoepassingen. De volgende kunststoffen komen in aanmerking voor de realisatie van luchtkanalen: PVC, PVC-C, HDPE, PP en PP-S. Deze kunststoffen zijn chemisch- en corrosiebestendig. Hierdoor komen ze ook in aanmerking voor de afzuiging van agressieve dampen en stoom.

PVC: PVC is uitermate geschikt voor corrosieve en agressieve omstandigheden. De PVC buizen hebben een grijze kleur volgens RAL 7011. Verwerking gebeurt door middel van lijmen of draadlassen.

PVC-C: PVC-C heeft een hoge chemische bestendigheid en een betere temperatuursweerstand dan PVC. Verwerking gebeurt meestal door middel van lijmen.

HDPE: HDPE is een inert materiaal dat goed bestand is tegen abrasieve en corrosieve stoffen. HDPE heeft een zeer glad oppervlak en is vrij slagvast. Verwerking gebeurt door middel van lassen.

PP en PP-S: De industrieel gebruikte PP-buis wordt geleverd in een lichtgrijzebeige kleur RAL 7032. Dunwandige PP-buizen worden aangewend voor lage druk ventilatietoepassingen. PP-S is een moeilijke ontvlambaar polypropyleen met zelfdovende eigenschappen. Deze buizen hebben een grijze kleur volgens RAL 7037. Verwerking gebeurt door middel van lassen.

2.4.2.2 Wanddikte

De buizen en hulpstukken worden uitgevoerd in een wanddikte, die afhankelijk is van de diameter, met een minimale dikte van 1.8 mm.

2.4.2.3 Verbindingen

De diverse kunststoffen zijn te verbinden op de volgende manieren;

  • PVC: gelijmd, gelast of mechanisch verbonden;
  • PVC-C: gelijmd of mechanisch verbonden;
  • HDPE: gelast of mechanisch verbonden;
  • PP: gelast of mechanisch verbonden;
  • PP-S: gelast of mechanisch verbonden.

De hulpstukken zijn standaard uitgerust met mof-aansluitingen.

2.4.2.4 Lengte van buizen

Ingevolge transporttechnische aspecten en hanteerbaarheid worden standaard buizen geleverd tot een lengte van 5000 mm met een tolerantie van ± 0,005 x L.

2.4.2.5 Diameter/toleranties

2.4.2.6 Bochten

Wat vorm betreft worden bochten standaard uitgevoerd met een straal gemeten over het hart van de bocht, gelijk aan de diameter met uitzondering van de diameters 63 en 80 waarvan de straal 100 mm is. Standaard worden bochten uitgevoerd in hoeken van 15°, 30°, 45°, 60° en 90° in geperste of gesegmenteerde uitvoering met een tolerantie van ± 2°. Segmentbochten ≥ 45° bestaan uit minimaal 3 segmenten.

2.4.2.7 Verlopen

Verlopen kunnen zowel symmetrisch als a-symmetrisch worden uitgevoerd en hebben een tophoek van minimaal 15° en maximaal 60°. Standaard worden symmetrische verlopen toegepast.

2.4.2.8 Aftakkingen en splitsingen

Een aftakking (afsplitsing van een doorgaand hoofdkanaal) kan tot stand worden gebracht doormiddel van een T-stuk, als compleet hulpstuk en kan standaard plaatsvinden onder hoeken van 90° en 45°.

Een splitsing is een deling van een hoofdkanaal in twee doorgaande kanalen.
Enkele voorbeelden van aftakkingen en splitsingen zijn:

2.4.2.9 Instelkleppen

Instelkleppen worden handinstelbaar uitgevoerd en dienen om een installatie in te regelen. Ze zijn voorzien van een deugdelijke vastzetinrichting, waaruit tevens de klepstand blijkt. Het klepblad, van hetzelfde materiaal als het luchtkanaal, wordt uitgevoerd in enkele plaat met een dikte van tenminste 3 mm tot een maximale diameter van 400 mm. De kleppen zijn voorzien van een goede en dichte lagering.

2.4.2.10 Rookontwikkeling, brandvoortplanting en brandbaarheid

PVC: moeilijk ontvlambaar, zelfdovend volgens DIN 4102/klasse B1
PVC-C: moeilijk ontvlambaar, zelfdovend volgens DIN 4102/klasse B1
HDPE: normaal ontvlambaar, niet zelfdovend volgens DIN 4102/klasse B2
PP: normaal ontvlambaar, niet zelfdovend volgens DIN 4102/klasse B2
PP-S: moeilijk ontvlambaar, zelfdovend volgens DIN 4102/klasse B1

2.4.2.11 Bedrijfstemperatuur

De maximale bedrijfstemperatuur voor PVC kanalen bedraagt 60°C.
De maximale bedrijfstemperatuur voor PVC-C kanalen bedraagt 90°C.
De maximale bedrijfstemperatuur voor HDPE kanalen bedraagt 70°C.
De maximale bedrijfstemperatuur voor PP kanalen bedraagt 100°C.
De maximale bedrijfstemperatuur voor PP-S kanalen bedraagt 100°C.

Mail deze pagina


Inloggen