2022-06
Hoofdstuk 3

3.2.1 Verwarmer voor kanaalinbouw - elektrisch

Functie
Een elektrische verwarmer voor kanaalinbouw, of elektrische kanaal-/naverwarmer, wordt toegepast in een luchttransportsysteem om lucht te verwarmen. De warmteoverdracht vindt plaats door middel van elektriciteit (230 of 400 Volt).

Materiaalkwaliteit en -diktes
Voor normale comfortventilatie worden elektrische verwarmers voor kanaalinbouw vervaardigd uit de volgende materialen:

  • Omkasting: sendzimir verzinkt staal of Alu-zink plaatmateriaal;
  • Verwarmingselement: roestvast staal EN 1.4301;
  • Beschermingsklasse: minimaal IP 43;
  • Andere materiaalkeuze, afhankelijk van de toepassing, in overleg met de leverancier.

Verbindingen
De elektrische kanaalverwarmer is verkrijgbaar met ronde en rechthoekige verbindingen.

Afmetingen
De verkrijgbare nominale afmetingen van de tussengebouwde elektrische verwarmers zijn gestandaardiseerd naar NEN-EN 1505 (rechthoekige aansluitingen) en NEN-EN 1506 (ronde aansluitingen) en kunnen worden gekozen als aangegeven in de tabellen voor standaardafmetingen, zoals vermeld in dit handboek onder hoofdstuk 2.1.1.6 (rechthoekige aansluitingen) en 2.1.3.6 (ronde aansluitingen). Ze hebben betrekking op de inwendige afmetingen met een tolerantie van +0 tot -5 mm. De afmetingen zijn afhankelijk van het fabricaat.

Montagevoorschriften
Elektrische verwarmers dienen te worden gemonteerd conform de voorschriften van de fabrikant. Indien aanwezig en deze minimaal voldoen aan de eisen volgens paragraaf 3.1.4.

Duurzaamheidsaspecten
Ingebouwde verwarmers met ronde aansluitingen zijn efficiënter aan te sluiten op de luchtkanalen dan verwarmers met rechthoekige aansluitingen en leveren een bijdrage aan de luchtdichtheid van het luchtkanaalsysteem, indien deze appendages voldoende luchtdichtheid bezitten volgens NEN-EN 15727.

Verwarmer voor kanaalinbouw - elektrisch

Mail deze pagina


Inloggen