2022-06
Hoofdstuk 3

3.2.4 Inregelklep - rond

Functie
Een ronde inregelklep wordt toegepast in een rond luchttransportsysteem voor het regelen en/of aanpassen van luchthoeveelheden. De klep kan, indien voorzien van een rubberen afdichtingsring om het klepblad, ook worden toegepast om luchtstromen volledig af te sluiten.

Materiaalkwaliteit en -diktes
Voor normale comfortventilatie worden inregelkleppen vervaardigd uit de volgende materialen:

  • Omkasting: sendzimir verzinkt staal;
  • Klepblad: sendzimir verzinkt staal of kunststof, eventueel voorzien van een rubberen afdichtingsring;
  • Instel- en/of vergrendelingsinrichting: sendzimir verzinkt staal of kunststof;
  • Andere materiaalkeuze, afhankelijk van de toepassing, in overleg met de leverancier.

Verbindingen
De inregelklep beschikt over ronde verbindingen, voorzien van een rubberen afdichtingsring voor een luchtdichte aansluiting op het luchtkanaalsysteem.

Afmetingen
De verkrijgbare nominale afmetingen van de tussengebouwde inregelkleppen zijn gestandaardiseerd naar NEN-EN 1506 (ronde aansluitingen) en kunnen worden gekozen als aangegeven in de tabellen voor standaardafmetingen, zoals vermeld in dit handboek onder hoofdstuk 2.1.3.6 (ronde aansluitingen). Ze hebben betrekking op de inwendige afmetingen met een tolerantie van +0 tot -5 mm. De afmetingen zijn afhankelijk van het fabricaat.

Montagevoorschriften
Inregelkleppen dienen te worden gemonteerd conform de voorschriften van de fabrikant. Indien aanwezig en deze minimaal voldoen aan de eisen volgens paragraaf 3.1.4. Er dient rekening te worden gehouden met een minimale afstand van of naar een bocht, ventilator, klep, etc. Bij ronde inregelkleppen wordt hiervoor een minimale afstand van 2 x de aansluitdiameter geadviseerd.

Duurzaamheidsaspecten
Inregelkleppen met ronde aansluitingen, voorzien van rubberen afdichtingsringen, zijn efficiënt aan te sluiten op luchtkanalen en leveren een bijdrage aan de luchtdichtheid van het luchtkanaalsysteem, indien de appendages voldoende luchtdichtheid bezitten volgens NEN-EN 1751.

Inregelklep - rond

Mail deze pagina


Inloggen