Gebouw TQ, Eindhoven: top job voor Riton Luchtkanalen

Gepubliceerd op: 25 juli 2018


In januari jl. is Riton Luchtkanalen gestart met de aanleg van de kanalensystemen van gebouw TQ in Eindhoven. Het was een uitdaging om alles volgens de strakke planning te realiseren, maar de eerste fases zijn begin april opgeleverd volgens schema. Strijp-T is één van de drie voormalige bedrijventerreinen in Eindhoven. Doel is dit terrein met haar historisch industrieel karakter te transformeren naar een modern duurzaam groen bedrijvenpark. De verschillende karakteristieke Philips-gebouwen worden met respect voor sfeer en architectuur volledig gerenoveerd en geoptimaliseerd voor duurzame bedrijfsvoering, gericht op innovatieve hightech industrie.

Gebouw TQ is de blikvanger van Strijp-T
In 1960 gebouwd door Philips bood het oude complex onderdak aan succesvolle bedrijven als Philips Medical Systems, NXP en ASML. Nu wordt het gigantische gebouw TQ grotendeels gestript en verbouwd, maar behoudt het zijn industriële uitstraling. De installaties, alsook de aangelegde luchtkanalen, liggen bijna allemaal in het zicht. Dit maakt het werk voor Riton Luchtkanalen nog meer bijzonder. Het totale project omvat ruim 8500 vierkante meter rechthoekig kanaal en ruim 3000 meter rond kanaal.

Alle appendages voldoen aan de LAR om de kwaliteit te waarborgen
Gebouw TQ is, met 40.000 vierkante meter – zo’n zes voetbalvelden – een van de grootste gebouwen van Eindhoven. Alle oude installaties worden vervangen. Overal komt led-verlichting en vloerverwarming. Op het dak komen zonnepanelen. En waar mogelijk wordt duurzame techniek gecombineerd met groene financiering, fiscale voordelen en subsidies. Doel: op een optimale manier het energielabel van G naar label A verhogen. Er is in gebouw TQ3 en 4 voor gekozen om, na een grondige reiniging en het inbouwen van geluiddempercoulissen, de karakteristiek bouwkundige schachten naar de verdiepingen te (her) gebruiken. De technische ruimten zijn in de kelders gesitueerd, waardoor het een hele opgave was om de aansluitingen tussen luchtbehandelingskasten en schachten te realiseren.

Open familiedag
Op 14 april j.l. is er op het project een heuse familiedag georganiseerd, waardoor ook familieleden, genodigden en geïnteresseerden konden zien hoeveel werk er in een zeer kort tijdsbestek is verzet. Dit was een mooie geste van de bouwondernemer om iedereen te bedanken voor de geweldige inzet om toch de haast onmogelijke doelen te behalen. De eerste bedrijven hebben reeds hun intrek genomen in diverse delen van het pand. Riton Luchtkanalen ziet project TQ als een mooie uitdaging en geniet daarbij het vertrouwen van haar opdrachtgever. De Riton-directie ziet het verdere verloop van dit mooie project dan ook met vertrouwen tegemoet.